17/6 Kanonbra VHF/AIS (Navicom) & öring

Idag hade jag en skön dag på havet med Torbjörn Åsen från företaget Jan Comstedt AB på laxfiske. Vi hade även ett testfiske med deras fina Navicom VHF radio med inbyggd AIS – och superbra var det verkligen då vi såg alla fartyg & båtar med AIS trots dimma! En havsöring landad..

Idag trollingfiskade jag med Torbjörn Åsen från Jan Comstedt AB (www.comstedt.se), och laxtrolling var inbokat. Vi hade dagen före monterat in min nya VHF-radio som Comstedt säljer. VHF:en heter Navicom RT-550 AIS och är helt suveränt bra då man “endast” kopplar in en nätverkskabel mellan VHF:en och Humminbirdplottern. (Detta funkar även bra till andra märken av plottrar som klarar av att ta imot AIS signalerna har jag fått veta.) AIS betyder Automatic Identification System, och innebär att man trots dimma kan se andra fartyg på sin egna plotter vilket är sjuuuukt bra – speciellt i dimma! Man kan läsa av fartygets fart, namn, kurs, avstånd osv vilket är jättebra när man planerar att korsa tex farleden, man ser fartygens rörelser. Vi hade dimma under några timmar, och vi kunde även lätt se om det var ett eller flera fartyg på intågande då vi skulle passera farleden, vi såg samtliga AIS fartyg/båtar på skärmen. Fartygen kommer mycket snabbt, och detta med AIS  är i mina ögon ett sjukt bra hjälpmedel att kunna fiska säkert på tex havet. Skillnaden med “förr” och nu (för min egen del) är i princip en enda kabel mellan enheterna. En plotter har man såklart ombord, och likaså en VHF,  så för mig har den nya Navicom VHF:en (Navicom RT-550 AIS) blivit ett jättelyft ur säkerhetssynpunkt då det kändes mycket tryggare helt enkelt ombord. Det finns även en ännu vassare VHF från Navicom, och denna har samma funktioner samt MOB vilket betyder “Man Overboard”, och till denna VHF:en ingår även ett armband med en sändare om man faller överbord vilken larmar då – hur bra som helst! Den ännu vassare VHF:en heter (vill jag minnas) Navicom RT-650 MOB.  Dessa aparater är ej sändande, utan endast motagande av AIS om man nu inte måste larma (trycka på Distressknappen) då alla AIS-båtar samt alla med VHF-DSC ser att någonting hänt på platsen om jag nu inte har fel på denna punkten. Ang fisket så blev det en fin strömmingsätande havsöring landad via djupriggen. Havsöringen tog en Shoehorn med UV-färg. Då vi var ute efter lax så valde vi att återutsätta fisken igen. Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärotrikt och ett spännande sportfiske framöver!

P.S. Jag ligger efter med en massa fiskerapporter fortfarande (ca 12 st), men snart kommer nya rapporter med feta firrar!

Jag har förövrigt Sjöbefäl klass 7 (Fartygsexamen klass VII) samt Högfartsbehörigheten vilket är ett krav från myndigheterna i Sverige om man ska guida med kunder ute på havet, så känn er varmt välkomna ombord i min guidebåt…

Hälsar Mikael ”Mike Pike” Puhakka 0708-722 733

P.S. Efter fisket i min båt har ni även 15 % rabatt på all fiskeutrustning, flytoveraller/fiskekläder mm, samt även 10 % rabatt på all marin-elektronik i fiskebutiken: Sundbybergs Sportfiske Center…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *