Kategorier

Arkiv

Catch & Release

Släpp fisken rätt..

 “Catch & Release” är en självklarhet på grov gädda och grov gös!!

Vi återutsätter självklart alltid alla stora gäddor och stora gösar! Om vi eventuellt behåller någon matfisk så ligger de på max ca 3.5 kg. De smakar dessutom “godare” då.

(Ett bestånd av grov gädda är känsligare än vad många tror. Likaså släpper vi alltid all grov gös åter till sitt rätta element!)

Likaså släpper vi alltid tillbaka all abborre, lax, gös, röding, havsöring mm som vi inte tänker behålla, eller när “kvoten” tex är nådd för dagen. Minimimått i olika fiskevatten och andra saker som fettfena (gäller Vänerns vilda öringar & laxar) tar vi självklart också hänsyn till, vi tänker alltid “eco-sportfiske” på Swedish Fishguiding Tours fisketurer.

Ofta får vi dessutom mycket fisk i våra guidebåtar, och självklart vill vi fortsätta med detta även i framtiden, så “Catch & Releace” är melodin för oss alla seriösa sportfiskare..

Obs. Viktigt att veta: Från den 1a april 2010 så gäller fångstbegränsning på ostkusten! Man får max ta upp 3 st gäddor – och de måste vara mellan 40 cm och 75 cm! All fisk under 40 cm, likaså all fisk över 75 cm måste ovillkorligen återutsättas – detta innebär att alla gammelgäddor ALLTID måste återutsättas, och detta gäller även de utlänska “turistfiskarna” som gärna fyller frysen.. sprid gärna vidare den “nya” fiskeregeln som gynnar oss alla!!

_____________________________________________________________________

Här kommer några rader och tips på hur man bör behandla fisken efter fångsten. Jag förespråkar personligen “catch & release” som de flesta andra seriösa sportfiskare, och då bör man vara försiktig med fisken som man tänker släppa tillbaka. Catch & release betyder “fånga och släpp tillbaka” och kommer från bl.a. USA och England där fiskvårdstänkandet har nått mycket längre än i te.x. Sverige. Självklart får man ta hem några lämpliga matfiskar som man tänker äta upp, men vi alla måste också ta hänsyn till t.ex. minimimått o.s.v. I vissa fiskevatten finns det maximimått på t.ex. gädda (1 meter) och i andra vatten får man inte ta upp lax med fettfena då de tillhör en vild stam. Det finns även fångstbegränsning på hur många fiskar man får ta upp per fiskedag. Och sedan finns det även oskrivna regler som t.ex. att man enl. god sed bör släppa tillbaka lekfärgad lax och öring. Man måste också respektera fredningsområden då fisken ska leka och som sagt att man inte rovfiskar upp allt man får!
 
 
Vi anser inte att man måste fiska 100% “Catch & Release” då det ibland smakar gott med nyfångad fisk. Vi fiskar oftast efter gädda, och hårt fisketryck samt hur folk behandlar fisken påverkar fisket för framtiden. En stor gädda eller tex en stor gös har alldeles för högt sportfiskevärde för att bara fångas en eller två gånger. Vi måste alla ta vårt ansvar!

Det är viktigt att behandla fisken varsamt. På sommaren kan fisken vara trött då de kämpar mycket bra (man bör då drilla dem “hårt” och inte drilla länge), och då är det även viktigt att hålla fisken i stjärtspolen och vagga fisken fram och tillbaka så de får syre i gällocken, när sedan fisken själv börjar simma så släpper man den. På vinterfiske när det är minusgrader måste man vara mycket snabb vid kroklossning, vägning och fotografering då fisken inte kan blinka och ögat kan frysa varvid fisken blir blind. Själv krokar jag ofta loss fisken i hålet och sköljer på med vatten vid vägning och fotografering för att inte fisken ska ta skada. Jag anser att man absolut inte ska ismeta om det är kallare än minus 5 -10 grader, och om det blåser så påskyndar det frysskador på fisken. Det bästa är att ismeta runt nollan (plusgrader), eller max nån minusgrad kallt..

Man ska alltid ha med en kroklossare alt. peang, en våg (med god marginal) och en laddad kamera vid alla fisketurer – för man vet aldrig när drömfisken nappar. Dom tre sakerna bör alltid alla sportfiskare ha med på turen! Något annat som jag alltid har med på fisketuren är en s.k “karpsäck”, det är en stor mjuk tygsäck som man blöter och sedan lägger fisken i för att sedan lägga säcken i sjön, sedan har man god tid på sig att förbereda med vågar, kamera ringa vänner osv. Själv har jag bl.a. haft karp, sutare, ål, gös, gädda, abborre, ruda, mört, färna, lake, skädda o.s.v. i karpsäcken utan några problem. Ett annat tips är måttband och ett vägnät, eller en Ikea-kasse som man blöter, skakar ur och väger stora fiskar i (glöm inte att nollställa vågen). Det finns även speciella s.k. avkrokningsmattor som är populära bland sportfiskare, och de finns att köpa i de flesta välsorterade sportfiskebutikerna där man även hittar kroklossare vågar o.s.v.

Catch & Release av större gös..Vi/jag tar oftast våra gäddor med “gällocksgreppet” när vi landar fisken men det går även bra att håva fisken (undvik att håva fisk med wobbler om möjligt då de ofta trasslar rejält). En gummerad håv trasslar dock lite mindre, och är skonsam mot fisken. När du ska ta gällocksgreppet tittar du först vart krokarna sitter och sedan placerar man handen mellan kindbenet och den röda gälbågen där betet inte sitter. Boga/Lipgripen använder vi aldrig! Och vi rekommenderar (om man nu måste använda denna) en sådan som kan snurra runt sin egen axel. Efter en “låsning” bör du ta “gällocksgreppet” snarast (före att du lyfter fisken ur vattnet) så att inte fiskens tyngd hänger på en liten punkt, dvs bogagripens låsning. Huggkrok använder vi aldrig någonsin heller! Men måste man nu använda denna (för rädda/envisa fiskare), då krokarna hänger utanför munnen (då det är stor risk för olycka) så placerar du gaffen längst fram under hakan/käken och lyfter in fisken försiktigt. Även här bör man ta gällocksgreppet snarast för att undvika att fiskens tyngd hamnar på en liten punkt. Undvik att göra en s.k. “dubbelgaffning”, d.v.s. att gaffa i överkäken också, men helst ska man inte använda huggkrok alls! Viktigt är att alltid skölja fisken rejält då den är på land under vägning, fotografering o.s.v!
 
“Skitfiske”, och var rädda om fisken nu..