Kategorier

Arkiv

Sjöbefäl Klass 7/Högfartsbehörighet

Hösten 2006 och vintern 2007 blev det blivit extremt lite fiske för min del och väldigt mycket har berott på min “Sjöbefäl klass 7” utbildning som jag med flera genomgått på Chalmers högskola i Göteborg. Sjöbefäl klass 7 ger en högre behörighet än tex “Skeppare klass 8” och även den gamla “Skepparexamen”. Vi tillbringade mycket tid i Göteborg och har provat på det mesta som har med sjöfart för yrkesfolk att göra, många långa tunga dagar har det blivit med studier, och även övningar med olika simulatorer vilket varit mycket lärorikt.

Utbildningen ger mig nu rätten att guida på havet utöver den navigationen som jag studerat tidigare. Det började redan i november 2006 då jag genomgick en högfartsutbildning för snabba båtar i Stockholms skärgård. Högfartsutbildningen är ett krav från Sjöfartsverket om man har båt yrkesmässigt som gör över 35 knop vilken min båt gör. I början av december började själva Sjöbefäl klass 7 – utbildning samma år, och först genomgick vi en Navigationsutbildning med bla tidvattenlära för att sedan ha en Administration kurs. Vi fortsatte sedan med Sjömanskap, Fartygsstabilitet, Basic Saftey med bl.a. bad i Göta älv med överlevnadsoveraller i januarikallt vatten (se bild till vänster), Radio Communication (ROC), Advanced Firefighting, Radar, Arpa-Radar (radarsimulatorer med stora oljetankers), Farligt Gods, Medical First Aid, Engelska för sjön samt Maskin/el.

Vi har haft långa dagar, men även spännande övningar då vi rökdykte med riktig rökdykutrustning samt släckte stora och häftiga bränder på övningsfält (se bild till vänster). Det har tyvärr hänt några få men dock allvarliga olyckor i landet med ribbåtar, samt fiskeguider vilket nu väckt Sjöfartsverket att reagera. Myndigheterna på sjön (Sjöpolisen och Kustbevakningen) kommer i framtiden att verka mycket hårdare mot de båtar som saknar rätt behörighet och med min tunga utbildning/behörighet garanteras det att fisket ej kommer att avbrytas/ställas in av myndigheterna om kontroll skulle ske i min båt på en guidad fisketur med kunder ombord! (Kontroller genomförs regelbundet på sjön!) Dryga böter och indraget f-skattsedel lockar inte, försäkringsfrågor vid eventuell olycka ifrågasätts heller ej med rätt behörighet! Känn er varmt välkomna på ett kul, lärorikt, och ett säkert fiske framöver!!