Catch & Release

Catch & release betyder “fånga och släpp tillbaka” och kommer från bl.a. USA och England där fiskvårdstänkandet har nått mycket längre än i te.x. Sverige.
Självklart får man ta hem några lämpliga matfiskar som man tänker äta upp, men vi alla måste också ta hänsyn till minimått/fångstbegräsning man måste också respektera fredningsområden.

En stor gädda eller tex en stor gös har alldeles för högt sportfiskevärde för att bara fångas en eller två gånger. Vi måste alla ta vårt ansvar!


Det är viktigt
att behandla fisken varsamt. På sommaren kan fisken vara trött då de kämpar mycket bra (man bör då drilla dem “hårt” och inte drilla länge), och då är det även viktigt att hålla fisken i stjärtspolen och vagga fisken fram och tillbaka så de får syre i gällocken, när sedan fisken själv börjar simma så släpper man den.

På vinterfiske när det är minusgrader måste man vara mycket snabb vid kroklossning, vägning och fotografering då fisken inte kan blinka och ögat kan frysa varvid fisken blir blind. Själv krokar jag ofta loss fisken i hålet och sköljer på med vatten vid vägning och fotografering för att inte fisken ska ta skada.

“Skitfiske”, och var rädda om fisken nu..