Behörighet

Sjöbefäl Klass 7 & Högfartsbehörighet

Hösten 2006 och vintern 2007 genomgick jag  “Sjöbefäl klass 7” utbildning som jag med flera genomgått på Chalmers högskola i Göteborg. Sjöbefäl klass 7 ger en högre behörighet än Skeppare klass 8 och den gamla Skepparexamen.

Utbildningen ger oss nu rätten att guida på hav utöver den navigationen som jag studerat tidigare. Det började redan i november 2006 då jag genomgick en högfartsutbildning för snabba båtar i Stockholms skärgård.

Högfartsutbildningen är ett krav från Sjöfartsverket om man har båt yrkesmässigt som gör över 35 knop. Först genomgick vi en navigationsutbildning med bla tidvattenlära för att sedan ha en Administration kurs.

Därefter Sjömanskap, Fartygsstabilitet, Basic Saftey med bl.a. bad i Göta älv med överlevnadsoveraller i januarikallt vatten, Radio Communication (ROC), Advanced Firefighting, Radar, Arpa-Radar (radarsimulatorer med stora oljetankers), Farligt Gods, Medical First Aid, Engelska för sjön samt Maskin/el.

Vi har haft långa dagar, men även spännande brandövningar med riktig rökdykutrustning samt släckte stora och häftiga bränder på övningsfält. Det har tyvärr hänt några få men dock allvarliga olyckor i landet med ribbåtar, samt fiskeguider vilket nu väckt Sjöfartsverket att reagera.

Myndigheterna på sjön (Sjöpolisen och Kustbevakningen) kommer i framtiden att verka mycket hårdare mot de båtar som saknar rätt behörighet och med min tunga utbildning/behörighet garanteras det att fisket ej kommer att avbrytas/ställas in av myndigheterna om kontroll skulle ske i min båt på en guidad fisketur med kunder ombord!

Kontroller genomförs regelbundet på sjön!) Dryga böter och indraget f-skattsedel lockar inte, försäkringsfrågor vid eventuell olycka ifrågasätts heller ej med rätt behörighet!